Onze initiatieven

Over inti:

Binnen inti realiseert choreografe Anabel Schellekens sinds 2002 voorstellingen, projecten, fantasieën en educatieve omkaderingen. Heel vaak gaat ze een samenwerking aan met andere makers. Sinds 2016 zijn Natascha Pire en Katja Pire inspirerende artistieke partners. www.intivzw.be

In haar dansopleiding ontwikkelde ze een fascinatie voor het lichaam en voor de energetische kracht die je met beweging en handopleggingsoefeningen kan bereiken. Dit was de aanleiding om ook een opleiding Shiatsu massage te volgen. Bij de artistieke projecten is de drijfveer er om mensen te bewegen door beelden en emoties. Met de vaardigheden en inzichten uit de Oosterse geneeswijzen wil ze mensen letterlijk in beweging zetten. 

Over BEWOGEN:

Haar artistiek werk, de relaxatie en de massages waarin ze verdiepte, komen bij elkaar in een eigen taal, geënt op verbinding via beweging. Deze taal verwerkte ze drie jaar geleden samen met Natascha  en Katja Pire in het project Bewogen, waar je als deelnemer niet kijkt maar zelf wordt bewogen. 

Via contact met de handen gaan de dansers op zoek naar jouw beweging en samen met muziek ontstaat op die manier een dans op maat van je eigen persoon. Elke sessie is uniek, en gaf hen daarmee ook steeds weer nieuwe ervaringen en daarmee ook nieuwe inzichten.  

Ze omzeilen de weg van het denken door direct fysiek aan te raken en daarin meteen te voelen welke mogelijkheden en grenzen het lichaam aangeeft. Vanuit dat fysiek luisteren gaan ze de eigenheid van de persoon voelen en respecteren en dat schept vertrouwen. Vanuit dat vertrouwen kan beweging ontstaan, soms heel miniem: een blik, een ontspanning, een connectie…maar hoe klein uiterlijk soms ook, de innerlijke beleving ervan is vaak groot en heel deugddoend.  

Over STIL BEWOGEN:

Toen ze ook met mensen met dementie werkten werd dit contact nog méér relevant. Deze sessies waren boeiend en nog uitdagender voor hen en ze groeiden daarmee niet alleen in ons ’luisteren’, maar het maakte steeds duidelijker welk veel groter potentieel het project heeft en het belang daarvan. Op die manier leidde het project zich als het ware zelf richting zorgsector en mensen met dementie. 

STIL BEWOGEN vertrekt van de ervaring van ‘Bewogen’ en is een samenwerking met zorgbedrijf Antwerpen en Lozanahof. We laten de zorgverleners en de bewoners dit contact ervaren, en onderzoeken samen met hen hoe dit fysiek luisteren een meerwaarde kan worden in de omgang met mensen met dementie.