Hikikomori

In de romans van de Japanse schrijver Haruki Murakami zoeken personages vaak een langdurige eenzaamheid op in een lege kamer in een flatgebouw, in een verscholen berghut in een bos, in een put in een doodlopend steegje. Dat hedendaags kluizenaars- fenomeen heet in Japan Hikikomori (vrij vertaald als terugtrekking), en schijnt bij Japanse jongeren in trek te zijn. Ze sluiten zich (al dan niet met computer) op in hun slaapkamer onder het motto dat het veiliger is in je kamer te blijven, dan te mislukken in de wereld. In Murakami’s magisch realistische romans lukt dat wonderwel met de personages, maar kan dat ook in het echt?

In deze solodansvoorstelling op locatie wil Thomas Devens deze beslissing van terugtrekking plaatsen tegenover een (veronder)stelling van Merleau-Ponty die stelt dat ‘de mens een intentioneel wezen is. Hij wordt bij al zijn activiteiten door de buitenwereld gefascineerd’.

Met ‘HIKIKOMORI’ toont Thomas het proces van de terugtrekking en de uiteindelijke (on)mogelijkheid om als danser volledig teruggetrokken te zijn. Hij trekt zich terug in een leegte die omhuld en gedefiniëerd wordt door klanken en geluiden van beeldend-muziekkunstenaar Paul Devens.

Thomas Devens laat ook verwante artiesten over hem reflecteren: de choreografen Anabel Schellekens en Ilythyia de Ligniére. Tijdelijk geeft hij zich over aan hun waarneming, laat hij zich door hen interpreteren. Met deze nieuwe informatie trekt hij zich weer terug in de ‘soundscape’ ruimte die Paul Devens voor hem gecreëerd heeft. Tenslotte ligt de laatste reflectie bij de laatste waarnemer, de toeschouwer.

°

Concept en uitvoering: Thomas Devens
Geluidsomgeving: Paul Devens
Creatie i.s.m.: Anabel Schellekens en Ilythyia de Ligniére
Techniek: Bart Van Dessel

Een productie van inti met steun van: Stad Genk, Theater op de Markt, de Warande (Turnhout), Festival Cement (NL)

°

Voorstellingen:
– 5 mei 2007, Genk, CC Genk (première korte versie)
– 6 oktober 2007, Maastricht (NL), Intro-In Situ, Nederlandse Dansdagen
– 12 december 2007, Turnhout, de Warande (première lange versie)
– 4 januari 2008, Strombeek, cc Strombeek
– 12 februari 2008, Geel, cc DeWerft
– 14 en 15 maart 2008, Den Bosch (NL), Festival Cement
– 22 april 2008, Geel, cc De Werft (schoolvoorstelling)
– 8 en 9 augustus 2008, Hasselt, Theater op de Markt